QR.
Salcâm
Ascultă informația aici!
Aici poți să admiri un exemplar de Salcâm sau științific Robinia pseudoacacia, una dintre speciile aduse în România tocmai din America de Nord. Se pare că s-a acomodat bine la noi în țară, România devenind a doua patrie pentru acesta.
Îți împărtășesc un mic secret, genul Robinia este numit după grădinarii regali francezi Jean Robin și fiul său Vespasien Robin, care au introdus salcâmul în Europa în anul 1601.
Salcâmul este un arbore cu tulpină înaltă, ce poate atinge 25 – 30 metri și are ramuri spinoase rare. Frunzele au 3 – 5 cm, apar în luna mai, florile sunt albe, puternic mirositoare și apar în lunile mai – iunie, iar semințele se găsesc în fructe sub formă de păstăi de 5 – 10 cm.
Salcâmul are o creștere rapidă, în doar 5 ani putând să atingă și 10 m înălțime, are o longevitate de peste 100 ani și crește spontan pe aproape orice tip de teren. Acesta iubește lumina, suportă seceta și crește pe aproape orice tip de teren.
Știai că...
- Florile au întrebuințare în alimentație, farmacia naturistă și se utilizează ca aromatizant în industria parfumurilor.
- În România primele plantații de salcâm s-au realizat în anul 1852, la Băilești județul Dolj.
- Salcâmul este o specie meliferă, iar mierea din florile de salcâm se cristalizează cel mai greu.
- În unele zone din țara noastră florile de salcâm se consumă pané.