QR.
Nuc comun
Ascultă informația aici!
Care este cel mai gustos cozonac? Cu siguranță cel cu nucă.
Nucul comun sau științific Juglans regia, este o specie foarte apreciată din multe puncte de vedere: gastronomic, medical, al calității lemnului ș.a.
Acesta atinge 30 m înălțime și diametre de peste 1 m. Din cauza înrădăcinării profunde în sol, puieții se transplantează greu.
Scoarța este netedă în tinerețe, iar mai târziu cu crăpături adânci, rare.
Lemnul are calități deosebite, este ciocolatiu, fin și se lustruiește frumos. Nucul alături de alte specii face parte din categoria ”foioaselor prețioase”.
Frunzele sunt mari de 10 – 20 cm, iar fructul este o nucă lemnoasă brăzdată neregulat, cu înveliș verde la exterior care devine maroniu și crapă neregulat.
Nucul preferă zonele cu climat blând, ferite de înghețuri timpurii sau târzii și are o longevitate de 300 – 400 ani.
Știai că...
Preparatele din frunzele nucului sunt folosite pentru tratarea diareei și a infecțiilor intestinale.
Coaja de nucă este folosită în industria metalelor prețioase, fiind un bun produs pentru șlefuit.
Lemnul de nuc este cunoscut ca unul dintre cele mai calitative materiale prime în industria mobilei.